Witaminy to związki chemiczne, które są wymagane do właściwego funkcjonowania naszego ciała. Witamina B12 zalicza się do większej grupy witamin B, składającej się z 8. różnych witamin: B1 - tiaminy B2 - ryboflawiny B3 - niacyny, B5 - kwasu pantotenowego B6 - pirydoksyny B7 - biotyny B9 - kwasu foliowego B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są [...]
[...] która wiąże wapń w naszych kościach. Witamina K stymuluje również osteopontynę – czynnik, który decyduje o gęstości kości. Gdy brakuje w naszym organizmie witaminy K, tworzenie się tkanki kostnej ulega zaburzeniu. Witaminę tę znajdziemy w brokułach, szpinaku, fermentowanych produktach mlecznych, ale też żółtkach jaj oraz awokado czy [...]
[...] opisano dobrze wytrenowanego mężczyznę z łagodną żółtaczką, bez wyczuwalnych zmian wątroby. Nie miał rodzinnej historii cholestazy. Jedną z podstawowych funkcji wątroby jest tworzenie i wydzielanie żółci. Cholestaza (gr. cholestasis, tj. zastój żółci) to stan spowodowany upośledzeniem czynności wydzielniczej komórki wątrobowej w zakresie syntezy [...]
[...] rządzi pieniądz. Dlatego interpretując różne badania, należy pamiętać, iż często za promowaniem ich wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu omega-9, oleinowego), [...]
[...] proporcje kwasów tłuszczowych (omega 3/6/9), ilość witamin, minerałów, rodzaj protein (ich kinetykę, frakcje), rodzaj węglowodanów (np. skrobia kontra sacharoza), wpływ na tworzenie energii w postaci ciepła, stężenie insuliny, indukowanie sytości. To tak, jakby zestawiać dwóch 100 kg mężczyzn, z których jeden składuje 10 kg, a drugi 30 kg [...]
Niedawno pewien człowiek napisał, że nie ma zaufania do dobrej klasy badań naukowych dotyczących żywienia. Za to jego indywidualny przykład jest 100% dowodem na to, iż nadmiar tłuszczów w diecie nie tuczy. No tak, bo on stosował dietę wysokotłuszczową i schudł, więc na pewno nadmiar tłuszczów w diecie nie ma znaczenia dla odchudzania. A twierdził [...]
[...] na powierzchni naskórka warstwy zrogowaciałej, stanowiącej ważną barierę ochronną organizmu. Doniesiono, że asiatikozyd, składnik CA, ma działanie gojące rany, zwiększając tworzenie kolagenu i angiogenezę. Wykazano, że oprócz wykazywania stymulacji syntezy kolagenu w różnych typach komórek, asiatikozyd zwiększa wytrzymałość na rozciąganie nowo [...]
[...] gdzie optymalne funkcjonowanie układu nerwowego jest podstawą wydajnej pracy. Zauważyć można, że oprócz działania związanego z funkcjonowaniem układu nerwowego, witaminy z grupy B dbają również o to, jak funkcjonuje metabolizm. Bez ich udziału tworzenie energii, jak i optymalne wykorzystanie białek, węglowodanów i tłuszczy byłoby niemożliwe.
Internet zmienił i poprawił funkcjonowanie wielu ludzi, ale jak to zwykle bywa – nie ma róży bez kolców. Korzystanie z globalnej sieci niesie za sobą liczne zagrożenia oraz problemy. Dla globalnej sieci typowy jest przesyt informacyjny oraz niska jakość dostępnych danych. W pisanych przeze mnie materiałach umieszczam solidną listę bibliograficzną. [...]
Ludzie lubią szybkie rozwiązania swoich problemów. Nic więc dziwnego, że tzw. diety cud, które zakładają drastyczne ograniczenie kalorii, cieszą się taką popularnością, mimo że wiele źródeł przekonuje do wolnego i przemyślanego odchudzania. Perspektywa szybkiego schudnięcia i krótkiej męczarni działa na wiele ludzi jak łakomy kąsek — chwilę się [...]
[...] organizmie, z tego powodu należy zadbać o ich stałą podaż zarówno z pożywieniem, jak i w postaci kompleksów witamin. Witamina B4 (cholina) Witamina B4 jest odpowiedzialna za tworzenie i utrzymanie prawidłowej struktury komórek, a także za kontrolowanie funkcji mięśni, układu oddechowego, czynności serca i pracy mózgu związanej z pamięcią, biorąc [...]
Nie starczyłoby życia jednej osoby, aby skorygować wszystkie nieprawdziwe informacje publikowane w sieci na temat hormonów anaboliczno-androgennych. Dlaczego tak się dzieje? Autorzy tekstów czerpią ze swojej bujnej fantazji, a nie z książek i badań. Niektóre mity są powielane i przekazywane z pokolenia na pokolenie kulturystów. Podsumowanie Nie [...]
Z pewnością słyszałeś o osteoporozie. Jest to bardzo częsta choroba kości, szczególnie u kobiet. Powoduje ona osłabienie i łamliwość kości, co prowadzi do zwiększonego ryzyka złamań. I choć może się wydawać, że jest to choroba osób starszych, to warto poznać kilka dodatkowych faktów, żeby sobie uświadomić, jak szerokie grono ludzi może być na nią [...]
[...] z nabiału i monotonnej diety. Coraz częściej na rynku spożywczym można znaleźć produkty, w których ilość laktozy jest znikoma, gdyż możliwości technologiczne pozwalają na tworzenie receptur bez laktozy. Wykorzystanie również w produkcji spożywczej enzymów, które rozkładają laktozę do glukozy i galaktozy, sprawia, że cały czas można cieszyć się [...]
[...] z oliwek? Regularne spożywanie oliwy z oliwek (extra virgin) zmniejsza częstość występowania powikłań makronaczyniowych cukrzycy (to znaczy patologii układu krążenia np. tworzenie blaszek miażdżycowych, najogólniej ujmując: ryzyko sercowo-naczyniowe), zapobiega wystąpieniu cukrzycy u osób z grupy wysokiego ryzyka oraz zmniejsza syntezę białka [...]
Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]
W dobie dynamicznego rozwoju technologii sztuczna inteligencja (AI) odgrywa kluczową rolę w wielu aspektach naszego życia. Jednym z obszarów, w którym AI może pomóc, jest stworzenie planu treningowego i dietetycznego oraz monitorowanie postępów. W jaki sposób wykorzystanie sztucznej inteligencji może zrewolucjonizować branżę fitness? Czego dowiesz [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy K2, która jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Weganie mają problem… i szczęście Jeżeli natomiast chodzi o wegańską dietę, to z jednej strony jest tutaj pewien kłopot, [...]